Soru: benim çocuğum down sendiromlu hep sulu yiyecekler yiyor biboron içiyor katı iyecekler yiyemiyo ağızına verince geri atiyor bu sorun için neler yapmaliyim
Cevap:Merhaba,
Down Sendromlu çocuklar uygun çalışmalar ve bol tekrar ile kendilerini beslemeyi öğrenebilirler. Kendini besleme ve katı gıdaya geçiş gelişimsel olarak bir basamaktır ve ince motor becerilerin, kaba motor becerisinin ve el-göz koordinasyonun ortak çalışması ile başarılabilir.Down Sendromlu çocukların gelişimsel olarak ağız kasları etkilenir bu nedenle dilleri ağızlarının dışına taşar ve yutkunma refleksleri daha zayıftır. Down Sendromlu çocukların emme/çiğneme-yutma-nefes alma koordinasyonunu sağlamayı öğrenmeleri gerekebilir. Bu özellikleri beslenme konusunda onları zorlayabilir (meme emme, katı gıda yemek vb). Birçok Down Sendromlu çocuk uygun öğretim biçimi ve tutumlar ile kendilerini beslemeyi öğrenebilirler. Ancak içinde bulundukları dönemde seçtikleri gıda becerileri ile paraleldir. Bu nedenle eğer çocuğunuz hazır değil ise belli becerileri ve çalışmaları yapmadan katı gıdaya geçilmemelidir.
Çocuğunuzun katı gıdaya geçişi, ağız kaslarının ve inve-kaba motor becerilerinin, el-göz koordinasyon becerisinin güçlendirilmesi sonrası mümkün olabilir.Bu nedenle özel eğitim alanındaki uzmandan destek alarak çocuğunuzun gelişimini desteklemeniz önemlidir.Kendilerini besleme becerisinde başarılı olmaları normal gelişimdeki çocuklara göre daha geç olabilir.
Down sendromlu çocuğunuza kendisini beslemeyi öğretmeden önce mutlaka gelişiminin buna hazır olduğuna emin olun. Çocuğunuz ilk başta yemek ile oynayıp ağzına götürmeyi denemekle başlayabilir. Çocuğunuza kendini beslemeyi öğretirken:
Ailecek sofraya oturduğunuz bir yemek zamanı belirleyin. Çocuğunuzun kendisini dik tutan bir yemek sandalyesi olmasına özen gösterin. Böylece sizin nasıl yemek yediğinizi gözlemleyebilir ve kendi önündeki yemeğe rahatça uzanabilir.
Çocuğunuza katı yiyecekleri sunarken adım adım ve yavaş ilerlemeniz önemlidir. Çocuğunuzu öncelikle parmakları ile yiyeceğini alıp ağzına götürmesini öğretebilirsiniz. Bu noktada çocuğunuzun elini ve kolunu uygun pozisyonlara götürmeniz gerekebilir. Çocuğunuzun eliyle ağzına yemek götürme becerisini sevdiği bir yiyecek (örn.pudding) ile ödüllendirebilirsiniz. Bu beceride ustalaştığında parmak kadar kesilerek verilen yiyecekleri yemeye ve daha sonra kaşık kullanımına geçebilirsiniz. Her aşamada beceri kazanımı için çocuğunuza bir çok kez sizin yardım etmeniz gerekecektir.
Çocuğunuzu bu süreçte motive edin ve tüm ufak adımlarını takdir edin. Kendini besleme konusunda heyecanlı ve motive olması önemlidir.
Down sendromlu çocuklarda boğulma çok büyük risktir.Beslenme sırasında nefes borusuna kaçan sıvı veya katı besinin fark edilmesi hayati önem taşır. Bu neden ile çocuğunuzu asla gözetimsiz bırakmayın.
Çocuğunuzu beslemekte güçlük çekiyor veya çocuğunuzun yeterince besin almadığını düşünüyor iseniz mutlaka kısa sürede uzman desteği alın.
Benim 3 yaşında bir dawun sendromu kizim var ne kaşıkla beslenir nede biberonla beslenir boğazı çok dar ilaç bile yutamiyor ne yürür Ne emekler onu enjektürle beslerim onu ama sadece mama asla gıda almaz herzaman bir tati yer