8. Hafta: Gülümseme
Bebekler 8 haftaya kadar, sinir sistemlerinin ve görsel algısının henüz tam gelişmediği için “sosyal” gülümseme de bulunamazlar. 8 hafta sonrasında sizin gülümsemenize karşılık, bebeğinizde size gülümsemeye başlar. Bebeğinizin bu gülümsemesi onun ilk sosyal becerisidir, bu sayede duygusal gelişimi de başlar.Sizin mutlu olduğunuzda gülümsediğinizi , mutsuz olduğunuzda ise yüzünüzün mutlu olduğunuzdan farklı olduğunu fark eder.
2-3. Ay: Yuvarlanma-Dönme
Bebeğiniz karın üstü yatarken kendini kolları ile yukarı ittiğini, ileri geri sallandığını zaman zaman da ayağı ile vurma hareketi yaptığını gözlemleyebilirsiniz. Bebeğiniz bu becerilerde ustalaştığında diğer tarafa dönebilir. Sırt üstünden, karın üstüne dönme fiziksel güç ve koordinasyon gerektirdiğinden 5 ay civarında gözlenmektedir.
3-4. Ay: Tutma
İlk aylardan sonra bebekler etraflarında neler olduğunu ve nerede olduklarını keşfetmeye hazırdırlar. Hedef olarak belirledikleri nesneye uzanma ve tutma davranışını başarırlar. Örneğin; emziğinin nerede olduğunu keşfetmek ve uzanmak, tutmak. Bebeğiniz nesneleri tutup, atarak aslında bu tutma becerisini pekiştirmekte ve nesnenin işlevini öğrenmektedir. Bebeğiniz tutabildikçe dünayı daha rahat keşfetmeye başlar ve farklı oyunlar oynamaya hazır olur.
5. Ay: Sarılma
Bebekler, ebeveynlerine sarılmayı kolaylıkla öğrenirler. Zaman zaman sevdikleri pelüş oyuncaklara sarılmayı, kendine sarılnılmasından ve bu davranışı gözlemleme ile öğrenir.
Bazı bebekler sarılınılmasından hoşlanmayabilirler. Bunun sebebi hareketli olup etrafı keşfetme merakı olabilir. Bazı bebekler ise daha çok duygusal yakınlık ve fiziksel temas ihtiyacı duyarlar.
6. Ay: Cee-e Oyunu
Bu gelişim evresinde bebek nesnelerin bir örtü altına saklanamasına rağmen ortadan kaybolmadıklarını kavrar, öğrenirler. Cee-e oyunundada yüzünüzü kapasanız bile sizin orada olduğunuzu bilir ve her an yüzünüzü tekrar görmek bebeğinizi heyecanlandırır. Birkaç ay sonrasında bebeğinizin aynı oyunu kendini saklayarak oynadığını gözlemeyebilirsiniz.
8.Ay: Oturma
Bebeğiniz fiziksel olarak güçlendiğinde ( kol, boyun, baş, alt beden ), oturmak için dengesini sağlayabildiğinde, görsel alanı genişler böylece birçok yenilik ile karşılaşır. Bu nedenle sık sık kendini oturur pozisyondan yukarı kaldırmaya çalışır. Oturmaya ilk başladığında ancak sizin yardımız ile kısa süreler ile oturabilir. Bu becerisini geliştirmeye onu teşvik ederseniz kısa sürede bu becerisini pekiştirecektir.
6-10. Ay: Emekleme
Bebeğiniz kendi başına oturabildikçe daha fazla hareket etmek isteyecektir.Bu nedenle kendisinin duruşunu değiştirecek, 4 ayak üzerinde durmaya başlayacak. Daha sonra kollarının onu taşıyabileceğini fark eder ve emeklemeye başlar.
8.Ay: Kendini Yukarı Çekme
Bu zamana kadar bebeğiniz ayağa kalkmak için sizden yardıma ihtiyaç duyarken, bacak ve üst bedeninin güçlenmesi ile kendi başına ayakta durabilmek için bir yere tutunarak kendini yukarı çekebilir. Bu gelişim evresinden sonra bu konuda çalışarak, kendiliğinden ayakta durabilir hale gelecektir. Ayağa kalmak için kullanışlı olan ancak 10-12.aylarda yapabileceği dizlerini bükerek ayağa kalkma henüz hareket repertuarında yer almaz.
10-18. Ay: Yürüme
Bebeğinizin ilk adımları, artık yürüyor olması hem sizi hemde kendisini çok heyecanlandıran bir olaydır. Yürüme; kasların kuvvetli olmasına, dengenin kurulabiliyor olmasına ve koordinasyonun sağlanabiliyor olmasını gerektirir. Bunun yanı sıra duygusal bir olgunlukta yürüme için gereklidir. Emeklerken tüm yer altında iken yürümeye geçişte bebeğinizin kendine güveninin olması gerekir. Bu nedenle yürümeye ilk başladığını zamanlarda bebeğinizin mobilyaların etrafında dönüp durduğunu gözlemleyebilirsiniz.Yürüme ile bebeğiniz daha bağımsız bir birey olduğunu hisseder ve bir çok yeni bilgi, sosyal beceri edinmeye başlar.
Bebeklik döneminde dikkat edilmesi gereken evreler hakkındaki yazıya buradan ulaşabilirsiniz.
2 yorumlar
Geribildirim: Anadolu Yakasında Selami Çeşmede Psikoloji Merkezi: Empatika Psikoloji | Çocukların Gelişimi
Geribildirim: Anadolu Yakasında Kalamış da Psikolojik Danışmanlık Merkezi: Mika Psikoloji | Çocukların Gelişimi