Araştırmacılar, sakız çiğnemenin dikkat süresini arttırdığı ve çalışma süresince dikkatini sürdürebilmeyi kolaylaştırıldığını belirtmektedirler.Daha önce yapılan çalışmalar, sakız çiğnemenin görsel bellek çalışmalarında dikkat becerilerini geliştirdiğine dair sonuçlar elde etmiştir. Sakız çiğneme bilişsel süreçleri desteklemektedir.
Bu konuda yeni yapılan bir çalışma (The British Journal of Health Psychology), işitsel bellek çalışmalarında sakız çiğnemenin dikkat becerileri üzerindeki etkisini incelemiştir. İşitsel dikkat çalışmalarında, sakız çiğnemenin bilgileri hatırlamadaki etkisine bakılmıştır.
Araştırmada, 1-9’a numaraların sırasız bir biçimde dinlenmesini gerektiren 30 dakikalık işitsel dikkat gerektiren görev uygulanmıştır. Daha sonra katılımcıların tek-çift-tek örüntüsünü ne kadar doğru ve çabuk fark ettikleri ölçülmüştür. Aynı zamanda görev öncesi ve sonrası ruh hallerini belirttikleri anketi de doldurmaları istenmiştir.
Araştırmanın sonucunda görev sırasında, sakız çiğneyenlerin sıralamaları daha çabuk fark ettiklerini ve daha doğru sonuçlar elde ettikleri belirlenmiştir. Özellikle, dikkatlerini çalışmanın sonuna kadar koruyabildikleri, dikkat becerilerinin aktif kalabildiği gözlenmiştir. Sakız çiğnemeyenlerin ise çalışmanın başındaki dikkatlerini sona doğru kaybettiklerini kaydedilmiştir.
Sakız çiğnemenin görevlerdeki dikkat süresini ve odaklanmayı desteklediği, uzun süreli çalışmalarda daha başarılı olmada etkisi olduğu bulunmuştur.
Bir yorum
Geribildirim: Çocuk ve Ödev: Dikkat Sorunu, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu veya Öğrenme Güçlüğü Olan Çocuklarda Ödev Düzeni Oluşturma | Çocukların Gelişimi