Uyku Yoksunluğu: Yeterli uykunun uyunmamasıdır. Bu durum ciddi sorunlara yol açabilir. Toplumumuzda oldukça yaygındır. Yaşına uygun yatma saatleri yerine yetişkinlere kolaylık sağlayacak (üstelik değişken) uyku saatleri uygulamaktayız ki bu çok sakıncalıdır.
Gece Uyanması: Her çocuk bazı geceler daha hafif uyuyup, uyandığı zamanlar olabilir. Fakat bu durum çok sık ve düzenli hale gelir, çocuğunuz uykuya dalmada problem yaşamaya başlarsa soruna işaret eder.
Uyku ile ilişkilendirmeler: Bu çocukların uyandıktan sonra uykuya dalamamalarının temel sebeplerindendir. Çocuk uykuya dalmayı sallanma veya emzik emme ile bağdaştırdığında onlar olmadan kendiliğinden uykuya dalamaz.
Ayrılık Problemleri: Ayrılık problemleri hem sizi hem de çocuğunuzu etkileyebilir. Çocuğunuz siz orada olmadığınızda endişeli
hissedebilir ve bu durumda gevşeyip uykuya geçiş yapamaz. Aynı şekilde sizde çocuğuz için endişelendiğiniz için en ufak seste onu kontrol etme ihtiyacı duyabilirsiniz. Bu sorun ileride de yaşanabilecek ciddi sorunların ilk işareti olabilir.
Uykuya direnç/Uykuya geçişte zorlanma: Çocuğunuz uyumak istemediğinde bağırması, koşuşturması, tepinmesi vb. şekillerde tepki göstermesi durumudur.
Parasomni: Uyku bozuklukları ile ilişkilidir. Diş gıcırtma, gece terörü, kâbuslar, uykuda yürüme, alt ıslatma, huzursuz bacak sendromu gibi.
Gece Terörü: Uyku bozuklukları, küçük çocuklar ve okul çocukları arasında sıklıkla görülür. Bunun bir türü olan gece terörü3-5 yaş arası özellikle erkek çocuklarda yaşanmaktadır. Ender olarak kız çocuklarında ve uyku problemlerine yatkın yetişkinlerde de görülmektedir. Diğer uyku bozuklukları gibi, irsî bir bağlantısı vardır. Gece terörü yaşayan çocuklar uyanıklarmış gibi görünseler de, aslında uykunun ileri evrelerindedirler. Karabasan/kabuslar ile karıştırılmamalıdır, onlar uykunun ilk evrelerinde görülür.
5 yorumlar
Geribildirim: Çocuklarda Gece Terörü | Çocukların Gelişimi
Geribildirim: Çocuklarda Uyku Düzeni | Çocukların Gelişimi
Geribildirim: Çocuk ve Uyku Düzeni: Erken Çocuklukta Çocuğunuza Uyku Alışkanlığı Kazandırmak | Çocukların Gelişimi
Geribildirim: 2 Yaş Çocuğu ve Uyku Sorunu Hakkında Okuyucu Sorusu ve Cevabı | Çocukların Gelişimi
Geribildirim: Çocuk ve Terapi: Çocuğunuz için Ne Zaman Psikolojik Destek Almalısınız? | Çocukların Gelişimi