1. Çocuğunuzla plastik kap/bardak ve ip yardımı ile yapılan telefonu yapabilirsiniz. Telefonu tamamladıktan sonra bir uçtan bir kelime/cümle söyledikten sonra çocuğunuzun size cevap vermesini veya söylediğinizi tekrar etmesini isteyebilirsiniz.
Telefon için gerekli malzemeler:
- 2 adet orta boy plastik kap
- Uzunca bir ip
Yapım aşamaları:
Plastik kapları akrilik boya veya yapıştırmalar ile süsleyebilirsiniz. Daha sonra kapların alt kısmına birer delik açın, ipi geçirin. Bardağın içindeki ip kısmına bir düğüm atın. Sesleri duyabilmek için kulağınızı kaba götürmek ve konuşmanızın duyulması içinde ipi gergin tutarak plastik kaba konuşmanız yeterli.
2. Yönergeleri dikkatle dinleme etkinliği için renkli blokları ve renk-adet gösteren (örn. Şeker Diyarı kutu oyunu kartları ) kartları kullanabilirsiniz. Çektiğiniz karttaki rengi ve adete göre çocuğunuzdan kulesine o blokları eklemesi isteyin. Örn: “Kulene 2 kırmızı blok koy”. Çocuğunuz oyuna alıştıktan sonra “1 blok çıkarma” gibi farklı bir yönerge de ekleyebilirsiniz.
3. Çocuğunuzun sesleri ayırt etme becerisini arttırmak için şeffaf olmayan küçük kutular ve içine koyacağınız farklı nesneler gerekli. Nesne olarak pirinç/ madeni para/küçük zil vb. kullanabilirsiniz. Her kutuya nesneleri yerleştirdikten sonra kapaklarını kapatın ve karıştırın. Çocuğunuzdan bir kutuyu seçmesini ve sallamasını isteyin. Duyduğu sesin neye ait olduğunu tahmin etmesi için onu teşvik edin.
4. Çocuğunuza hayvanları içeren bir kısa hikaye hazırlayın. Başlığında hangi hayvanların rol aldığını anlatın. Çocuğunuzun oyuncak hayvanlarını, sepetle önüne koyun. Daha sonra çocuğunuza “Şimdi sana bir hikaye anlatacağım. Bu hikayenin başlığı Meraklı Zürafa, Cesur Ördek ve Fil. Hikayede hangi hayvanlar var sepetinden seç. Hikayede sana anlattığım şeyleri hayvanlarınla yapmanı istiyorum. Ben hikayeyi okurken sende hayvanlarla canlandıracaksın.”diye etkinliği açıklayın.
5. Çocuğunuzla ses keşfine çıkabilirsiniz. Çocuğunuzla daha sessiz bir alan giderek duyduğu sesleri sizinle paylaşmasını, duyduğu şeyleri kağıda çizmesini isteyebilirsiniz. Kuş sesi, rüzgarın sesi, konuşma sesleri gibi sesler bulabilirsiniz.
6. Çocuğunuz ile büyük tavşan kulakları yapabilir ve “Tavşan diyor ki.. “oyununu oynayabilirsiniz. Tavşan kulakları takan diğer kişilere yönerge verir. Yönergeyi veren kişi cümlesine “Tavşan diyor ki.. “ ile başlarsa o yönerge uygulanır eğer “şimdi parmak ucuna kalkın” derse o yönerge uygulanmaz.
7. Çocuğunuzla 3 Şey Yapma Oyunu oynayabilirsiniz. Çocuğunuza yapmasını istediğiniz 3 şey söyleyeceğinizi, hepsini dinledikten sonra sırasıyla yapmasını istediğinizi söyleyin. “Önce burnuna dokun, sonra el çırp ve zıpla” gibi farklı yönergeler oluşturabilirsiniz.
Bir yorum
Geribildirim: 4 Yaş Çocuğunda Öğrenme Hakkında OKuyucu Sorusu ve Cevabı | Çocukların Gelişimi