Ankara Gelişim Envanteri ( AGTE), bebek gelişimi ve çocuk gelişimi hakkında derin ve sistemli bilgi sağlayan bir gelişim değerlendirme ölçeğidir. Ankara Gelişim Envanteri, 0-6 yaş çocuklara uygulanmaktadır.Gelişim değerlendirmesi 1 ay-3 ay ile 5 yaş 12 ay çocuklarına uygulanabilmektedir.Ankara Gelişim Envanteri, çocuk ile en çok zaman geçiren kişiden alınan bilgiler ve çocuğun o anda gözlemlenmesi sonucunda elde edilen bilgiler ile uygulanır. Ankara Gelişim Envanteri ile çocuğun şuan ki gelişimi değerlendiriken, çocuğun birincil bakım veren kişi ile gelmesi daha uygundur.Gelişim değerlendirilmesi, çocuğun gelişimsel öyküsü alınarak daha doğru şekilde yorumlanabilmektedir.
Ankara Gelişim Envanteri, çocuğun sadece günümüzdeki genel gelişimi hakkında değil farklı gelişim alanları hakkında da bilgi verir.Ankara Gelişim Envanteri (AGTE), her yaş grubu için 4 alt gelişim alanında olan farklı sayıda sorular içerir.Ankara Gelişim Envanteri’nin 4 alt gelişim alanı: Dil-Bilişsel Gelişimi, İnce Motor Gelişimi, Kaba Motor Gelişimi,Sosyal Beceri- Özbakım Gelişiminden oluşur.
Çocuğun dil- bilişsel gelişiminde, çocuğun dili anlama, kendini ifade edebilme, sayı-zaman kavramları gibi beceriler hakkında bilgi alınır.İnce motor gelişimi alanında ise çocuğun el-göz koordinasyonu, ince motor becerilerine dair sorular bulunur. Kaba motor gelişiminde ise, çocuğun bedensel koordinasyonu ile ilgili bilgiler alınır.Son olarak da çocuğun sosyal becerisi-öz bakımı alanında ise yeme, içme, tuvalet alışkanlıkları, sosyal ilişkileri hakkında değerlendirmeler bulunur.
Ankara Gelişim Envanteri ile normal gelişim, yaşının altında gelişim, gelişimsel düzensizlikler, belirli alanlarda olan gecikmeler belirlenebilir.Ankara Gelişim Envanteri ile belirlenen gelişimsel bir gecikme ve gelişimsel düzensizlik olur ise mutlaka çocuğun daha ayrıntılı bir değerlendirmeye yönlendirilmesi gerekir.
Çocuğunuzu dönemsel olarak fizisel gelişimi ve sağlığı için çocuk doktoruna götürdüğünüz gibi çocuğunuzun uygun zaman aralıkları ile gelişim takibinin, gelişim değerlendirilmesinin de yapılması elzemdir.Çocuğunuzun genel gelişimini bu listelerden takip edebilirsiniz.
Unutmayın! Çocuğunuzun gelişiminin değerlendirilmesi için uyarı işaretlerinin olması gerekmez.
Bu konuda değerlendirme desteğini Mika Psikoloji’ den alabilirsiniz: www.mikapsikoloji.com veya 0532-063-98-73
9 yorumlar
Geribildirim: Çocukların Gelişimi: Çocuklar için 10 İnce Motor Beceri Etkinlik Önerileri | Çocukların Gelişimi
Geribildirim: 1 Yaş Çocuk Gelişimi: Bilişsel Gelişimi Sosyal-Duygusal Gelişim | Çocukların Gelişimi
Geribildirim: 1 Yaş Çocuk Gelişimi: Fiziksel Gelişim Motor Gelişim Dil Gelişimi | Çocukların Gelişimi
Geribildirim: 2 Yaş Çocuğunun Bilişsel, Sosyal ve Duygusal Gelişimi | Çocukların Gelişimi
Geribildirim: 2 Yaş Çocuk Gelişimi:Fiziksel Gelişim Motor Beceri ve Dil Gelişimi | Çocukların Gelişimi
Geribildirim: 3 Yaş Çocuğunun Bilişsel- Sosyal ve Duygusal Gelişimi | Çocukların Gelişimi
Geribildirim: 3 Yaş Çocuğu ve Motor Gelişim Hakkında Okuyucu Sorusu ve Cevabı | Çocukların Gelişimi
Geribildirim: Çocukların Gelişimi: Çocuklarda Kaba Motor Becerisi Etkinlik Önerileri | Çocukların Gelişimi
Geribildirim: 4.5 Yaş Çocuğu Gelişimi Hakkınd Okuyucu Sorusu ve Cevabı | Çocukların Gelişimi