Çocuk ve Obezite Günümüzde çocukların daha çok pasif etkinlikler tercih etmeleri ve yemek seçimlerinde özen gösterilmemesi
Eğer çocuğunuz fazla kilolu ise çocuğunuza kilo verme sürecinde destek olacağınızı söylemeniz ve hissetirmeniz önemli. Ayrıca çocukların kendilerine olan hisleri genellike ebeveynlerinin hislerini referans alır.Bu nedenle çocuğunuz her hali ile kabul ettiğinizi ve savdiğinizi ona hissetirmeniz çok önemli.Bu nokta çocuğunuzun dış görünüşünü değiştirmenin hedef olması yerine önemli olan sağlığı konusuna odaklanmanız önemli.
Çocuğunuzun fazla kilolu olması nedeniyle onu ayrı tutmanız uygun olmaycaktır. Bu noktada ailenizin yeme düzenini,yeme alışkanlıklarını ve aktivite düzenini değişimlemeniz gerekir.
Her gün için yemek saatleriniz belirli olsun. Olabildiğince sofraya birlikte oturun ve yemek yerken sohbet edin.
Çocuğuzun hoşlandığı aktiviteler ile yavaş yavaş hareketliliğini arttırmayı hedefleyin.
Davranışsal değişimlemeler de çocukluk obezitesinin tedavisine destek sağlamaktadır:kişiye özel davranışlar hakkında ilgi vermek, çevresel düzenlemeler,stres ile baş etme, duygu düzenleme, iletişim becerilerini geliştirme, özdeşim sağlanmış rol model ve egzersizlerin düzenli olması.
Çocuğunuzun beslenmesini değişimlerken mutlaka ebeveynleri olarak sizlerinde sağlıklı besleniyor olması önemlidir. Sağlıklı beslenmede tabii zaman zaman daha az sağlıklı şeyler yemekte var. Burada önemli olan dengeyi sağlayabilmektedir.
Çocuğunuzu katı bir diyete sokmaya çalışmayın, mutlaka bir beslenme uzmanı ile çalışın. Kilolarını sağlıklı ve kalıcı bir şekilde vermesi önemli. Aynı zamanda bedensel algısının olumluya değişimlenmesi, problem çözme becerileri ve öz güvenin geliştirilmesi gibi alanlarda terapinin alınması gereklidir.
Pediatrik Psikoloji Dergisindaki bir araştırma, günde 40 dakika egzersizin fazla kilolu çocuklarda depresif duygu durumunu azalttığını ve çocukların kendilerine bakış açılarının daha olumluya değiştiğini belirtmiştir.
Çocuğunuzun kendini iyi ve mutlu hissedebileceği alanlar yaratın.Çocuğunuzu farklı hobiler, sporlar ve etkinlikler ile tanıştırabilirsiniz.Çocuğunuzu zevk aldığı etkinliği seçmesi için yüreklendirin.
Çocuğunuzun pasif aktivitelerde ne kadar zaman geçireceğini mutlaka belirleyin. Yemek yerken ailecek oturun ve TV kapalı tutun.
Çocuğunuzun sağlıklı yemek seçenekleri denemesi ve sevmesi için farklı yollar deneyin. Yemek hazırlama, menü belirleme aşamalarında çocuğunuzu da dahil edin.Yemek aralarında sağlıklı atıştırmalar sunun.Çocuğunuz acıktığında elinin altında bulabileceği sağlıklı yiyeceklerin olmasına özen gösterin. Bu konuda psikolojik desteği Mika Psikoloji’ den alabilirsiniz: www.mikapsikoloji.com veya 0532-063-98-73