Güvende olma kuralları neden önemlidir?
Çocuklara güvende olma ipuçlarını öğretmek, olası tehlikelerde konumlanmalarına ve güvenli seçimler yapmalarına destek olur. Ayrıca zorlu durumlarda bu beceriler ile durumu yönetmek için iyi bir temel oluştururlar. Güvende olma kuralları çocuğu herhangi bir zarardan korumak içindir. Genellikle çocuklar 2-3 yaş dolaylarında güvende olma haline ait bazı becerileri öğrenebilirler. Her çocuğun gelişimine göre güvende olma kurallarını algılayabilme kapasitesi de değişecektir. Ancak uygun olan ilk gelişim döneminden başlayarak güvende olmayı, kaygıya neden olmadan doğal akışta öğretmek yararlı olabilir.
1. Çocuğunuz adını ve soyadını biliyor olmalı.
Sadece ismini biliyor olması iletişime geçilmesi için geciktirici olabilir. Bu nedenle ismini ve soy isimini biliyor olması önemli. Eğer ebeveynlerinin de adını biliyorsa bu da koruyucu olabilir.
Çocuğunuz telefon numaranızı ve adresinizi biliyor olmalı.
2. Çocuğunuz iletişim bilgilerinizi biliyor olmalı.
Çocuğunuzun ebeveynlerinden birinin telefonunu öğrenmesi için destek olun. Adres bilginizi ile telefon numaranızı öğreniyor olması koruyucu olacaktır.
Çocuklara telefon numarası öğretmek için etkinliklere buradan erişebilirsiniz.
3. Yabancı kişilerle hiçbir yere gitmemesi gerektiğini, tanımadığı birinin verdiği şeyi size sormadan yememesi gerektiğini öğretmeniz koruyucu olacaktır. Tanımadığımız, yabancı biri kavramı çocuklar için biraz soyut olan bazen de çok genelleyebilir bir tanım olabiliyor. Bunu örneklendirmek ve güvenilir, tanıdığı kişiler üzerinde durmak yardımcı olabilir. Birinin güvenilir olup olmadığını davranışlarından, ses tonundan, iç güdümüze güvenerek de bir miktar öngörebiliriz. Tanımadığınız kişiler ‘Seni annene/babana götüreceğim. Bugün seni parktan almamı istediler.’ Dediği durumdan çocuğunuzu korumak için çocuğunuz ile önceden belirlediğiniz ve sabit olan şifrenizi belirlemiş olmanız koruyucu olacaktır.
4. Kaybolduğunda sabit bir yerde durmayı, başka bir ebeveynden yardım istemeyi öğretebilirsiniz. Okul çağı çocuğunuz var ise mekana girdikten hemen sonra kaybolma durumunda nerede buluşacağınızı belirlemek de iyi bir fikir olabilir.
5. Beden güvenliği, onay almak bir diğer önemli güvende olmak için önlemlerdendir. Çocuğunuza bedenini, iyi ve kötü dokunuşları , hayır demeyi öğretin.
6. Çocuğunuz, ebeveyninden bir sır saklamaması gerektiğini öğrenmelidir. Çocuğunuzdan biri, ebeveyninden sizden bir sır saklaması gerektiğinde bunun da uygun olmadığını bilmelidir. Böyle durumlarda mutlaka sizinle paylaşıyor olmasının önemlidir. Çocuğunuzun sizinle sır, başına gelen veya gözlemlediği bir durumu paylaştığında cezalandırılmayacağını, azarlanmayacağını, utandırılmayacağını biliyor olması gerekir.
7. Araba yollarında her zaman iki tarafada bakmak ve yanında yetişkin olmadığında karşıdan karşıya geçmemeyi öğretmek, zorunlu hallerde trafik ışıklarını okumayı öğretmek koruyucu olabilir. Yola koşmamayı, durup beklemeyi öğretmek önemlidir. Arabadan inerken mutlaka kaldırım tarafından inmek, ebeveynin yardımı olmadan inmemeyi de öğretebilirsiniz.
8. İlk yardım numaralarını ve telefon kullanımı öğretmek koruyucu olacaktır. Telefon numarasını telefondan çevirebilseler bile arama butonuna basmaları gerektiğini bazen bilmiyorlar.
Comments